Chief Editor 2013.07.30. 14:09

A tudomány leölése

IMG_7784.JPG

Nézzük meg, milyen kortárs kiállítást érdemes megnézni a nyári pangás idején a fővárosban! Irány a FUGA építészeti központ és Albert Ádám pazar anyaga!


Albert egy természettudományi múzeum kellékeit varázsolta el a pinceszintet elfoglaló kiállításán. Dizájnérzékeny és áltudományos, nagyon-nagyon fifikás és nagyon-nagyon up-to-date.

IMG_7548.JPG

IMG_7675.JPG


Az egyik helyiségben öreg diavetítők, agyonretusált, homályos fekete-fehér fotókkal. Elmosódó növényillusztrációk dinoszauruszoknak való buja őserdővel, illetve kopár fásszárúakkal. Előttük pár valódi növény: pici zöld hajtások Petri-csészében, gondosan beállított nagyítók alatt. Épp térdmagasságban. A képzőművészet itt a természettudománynak és úgy általában a rendszeralkotó kutatói igénynek ad randevút. Emlékművet nem állít, hiszen Albert cinikusan, csupa macskaköröm között beszél az elnevezési rendek – felvilágosodásból eredő – tudományos optimizmusáról. (Innen a latin cím is, a DESCRIPTIO, azaz leírás.)

Nála a lámpagép üres kockarasztert vetít a pincefalra, a könyvtárból lopott fiókos szekrényben nincs egy darab karton se, az üvegharangok semmit sem védenek. A földgömbökről levakarták a térképet, majd egy karosszérialakatosnál színre fújták és felfényezték őket.


IMG_7585.JPG

IMG_7616.JPG

IMG_7587.JPG

IMG_7536.JPG

Minden őrülten (kissé a retróból merítve) dizájnérzékeny, a szépen csillogó glóbuszok, a gondosan esztergált talapzatok, a globális szállítmányozásra utaló óriásrajzok. Albert játékba hoz egy óriási teoretikus szövegtengert, a györgypéteri múzeumtanulmányoktól kezdve Carl von Linné biológiai elnevezéstanáig. De mindvégig kívül marad, fanyaran kérdezve, hogy mégis mi végre?

A világot „leírni” nem lehet, a tudományos produkció elillan, elenyészik, marad a szexi, szuperdizájnos tálalás.

IMG_7562.JPG

A fotókat megbízható képszállítónk, Erdei Gábor (Art Detektor) készítette. Még több kép itt.
© Flash Art Hungary / Erdei Gábor

Albert Ádámról egy egész portrét közölt a Flash Art 2013/1. száma.

Címkék:FUGA Albert Ádám Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flasharthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr425433251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása