Chief Editor 2013.11.19. 21:00

Piros pontok a Bálnában

01.JPG

Erőltetett minibotrány mellett megnyitotta kapuit a Budapest Galéria új kiállítótere a Bálnában. A környezet lenyűgöző: magas szintű dizájnmiliő, ahol a vadul bedöntött vécéfaltól az ezüst ülőbútorokig mindenhová jutott egy-két szellemes ötlet. Nem tudjuk már követni, hogy az eredeti holland tervezőt, mikor és miért szekálták ki a közös bizniszből, de a precíziós kivitelezést nézve, nemcsak a látványos fémcsillagok (ezek tartják a háromszögű üvegpikkelyeket) maradtak meg az eredeti tervből. Ilyen minőségben Magyarországon nem szoktak szolgáltató-építményeket tervezni! Rögtön egy nagy piros pont.
03.JPG
Ne legyenek kétségeink: nem a Budapest Galéria új kiállítótere utáni tömeges sóvárgás hozta létre a Bálnát. Inkább az állami beruházásokból kiszippantható forintokra éhes üzleti potentátok, akik Magyarországon a mindenkori kulturális beruházások legnagyobb propagálói. És legnagyobb nyertesei. Ma még inkább, mint bármikor korábban. A nagy projektzáró kérdés mindig az, hogy a kulturális szektor végül is egy élhetetlen, fölösleges tákolmányt kap, vagy egy csinos és használható új intézményt. A Bálna esetében egyértelműen az utóbbi történt. Itt a második piros pont.

A régi Budapest Galéria (mindkét helyszínével együtt, Óbudán és a Ferenciek terénél) évtizedek óta fontos, szakmai patinával bevont kortárs kiállítóhelynek számított. Az izolált szakmai közönségen kívül ugyan a kutyát sem érdekelte, de az idősödő művészgenerációk szemében magas presztízzsel bírt. A plázaszerűen vegyes profilú, de megdöbbentően élhető és szerethető Bálnában talán sikerül nyitni a szélesebb közönség felé is, nem is beszélve a paprikafüzérekért sorba álló külföldi turistahadakról.
02.JPG
A Budapesti merítés címre keresztelt nyitókiállítással a Bálna megfelelt a régi Budapest Galéria hagyományainak. A hazai kurátorok legidősebb nemzedékét képviselő triumvirátus dobta össze a tárlatot, villámgyorsan. A kurátordoyenek tisztelegtek a mesterek előtt, meglapogatták a középgeneráció vállát, és dobtak egy kis aprót a fiataloknak. Kockázatkerülő, de szerethető válogatás. Egy nem ideális, de használható módon felszerelt kiállítóhelyen. Még egy fél pont.

Lássuk a képeket!

A terebélyes recepciós pult előtt egy lebegő sámáni denevérszárny nyitja az anyagot. Hatásos kezdés, Šwierkiewicznek hála:
04.JPG
Az absztrakt terem elegáns, nagyvilági és férfias, még ha érthetetlen módon Rákóczy Gizella ötször akkora falat kapott, mint bárki más a merítésből. A földre kiszórt hálómintával Faa Balázs viszi el a pálmát, de a sok kötelező körtől sem lett unalmas a terem, sőt!
05.jpg06.jpg07.jpg
Az átvezető folyosókat nem kiállításra találták ki, az biztos. A zománclavórba vetített videóval csak óvatosan!
08.jpg
A nagyméretű installációk inkább látványosak, mint erősek. Komoróczky fénycsövekkel szembe állított fotómontázsa azért működik:
09.JPG
De a műfajban a prímet a meglepetésember, Szász György vitt el:
10.jpg
A fotóprintes folyosórész nem fogja újraírni a művészettörténetet. (Ugyanezt tudjuk elmondani a videókról is.)
11.JPG
Humoros art poetica, Gerber Pál tollából:
12.JPG
A Budapesti merítés legzavarbaejtőbb, legeklektikusabb együttesét Forgács Péter álmodta össze, térdeplőből, műkőszoborból, purhabból (?), leplekből és idegesítő panorámafotókból. Ez lehetett volna a fotósok kedvence, ha SI-LA-GI nem lopja el – még időnek előtte – a médiashow-t.
13.JPG
A merítés inkább széles, mint mély, inkább visszatekintő, mint jövőformáló. Az Új Budapest Galéria mindenesetre tetszetős helyre került, ilyen inspiráló közegben nem lesz nehéz sikeres  kiállításokat rendezni.

A kiállítás 2014. március 3-áig látható a Új Budapest Galériában.
A fotókat a Szellemkép Alapítvány lelkes önkénteseinek, Boda Ágnesnek és Szabó Annának köszönhetjük.
© Szellemkép Alapítvány / Flash Art

Címkék:Gerber Pál Forgács Péter Budapest Galéria Swierkiewicz Róbert Bálna SI-LA-GI Rákóczy Gizella Faa Balázs Szász György Komoróczky Tamás Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flasharthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr665644330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása