Chief Editor 2014.03.07. 20:09

Banksy hosszú árnyéka

_MG_1553r.jpgIMG_1632r.jpg

Kezdetben volt Banksy. A street art atyja, propagátora, megszemélyesítője, aukciós sztárja és élő legendája. Street artosok persze voltak Banksy előtt is, de hogy a műfajból köznyelvi kifejezés lett, az bizony neki köszönhető.
Kissmiklós2.gif
A kortárs képzőművészet időről időre tesz egy kört az utcán: az ötvenes években a brutális art brut rákapott a vakolatba karcolt jelekre, a nyolcvanas évek New York-i szcénája mennybe vitte a metrókocsis graffitit, a kétezres évek pedig lejtett egy kört a street arttal.

Azzal párhuzamosan, ahogy a street art köznyelvi fogalommá, romkocsma dizájnná és blogtémává vált (még a kortárs képzőművészetre nem kifejezetten fogékony magyar interneten is), a kortárs színtéren menthetetlenül kiment a divatból. Utoljára 2008 előtt volt időszerű komoly mennyiségű street artot csöpögtetni egy kiállításba. Ettől függetlenül a Banksyn felnőtt művésznemzedék számára a pár klasszikus Banksy-akció mindig is műfajteremtő marad! Például a múzeumba csempészett mai lelet vagy a gegekkel „eltérített” köztéri szobrok. A street art hullám ugyan levonult, de a pár klasszikus minta itt kísért, valahol a dizájn és a képzőművészet határterületén.

_MG_1544r.jpg_MG_1556r.jpg

A mai Budapesten is ott molyolnak a fiúk a bristoli fenegyerek árnyékában. Huszti János (Jancsi) például becsempészett egy grafiti töredéket (származási hely: Filatorigát HÉV-megálló) a Néprajzi Múzeumba. Meg felúsztatott egy hímzett orrú plüssdelfint a Városliget egyik szökőkútjára.


Jancsi1.gifJancsi2.gif
Kiss Miklós (óh, pardon: kissmiklos) képzőművész-dizájner és brandcsináló pedig évek óta csempész arany svábbogarakat olyan neves európai múzeumokba, mint a londoni Tate Modern vagy a párizsi Pompidou. Sok mindent egyesít a projekt, az atavisztikus bogáriszonyt, az arany szkarabeusz mágiáját, a graffitis adrenalinfröccsöt, a brandépítő internetes akciót és a nagyok vállára felkapaszkodó új tehetség élni akarását.

 


Kiss Miklós most csavart egyet a – nem túl bonyolult – sémán. 12 000 műanyag csótányt állított hadrendbe a Műcsarnok grandiózus dísztermében. Minden látogató hazavihet egyet a csillogó műanyag szörnyecskék közül, reménykedve, hogy épp rá jut majd az egyetlen darab 14 karátos, színarany ízeltlábú.
Kissmiklós1.gif
Múzeumhack, köztéri beavatkozás, aranycsótány. Mindez három nap alatt történt Pesten. Ki mondja, hogy Banksy nem örök?
IMG_1640r.jpgIMG_1657r.jpg

A GOLDENROACH-fotókat megbízható képszállítónk, Erdei Gábor (Art Detektor) készítette.
© Flash Art Hungary / Erdei Gábor
Kissmiklos GOLDENROACH Unlimited című kiállítása 2014. március 7– 30. között látható a Műcsarnokban.

Címkék:Banksy Műcsarnok Kiss Miklós Huszti János 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://flasharthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr415848581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.03.09. 16:53:12

Vagy 14 karátos, vagy színarany, de a kettő egyszerre nem lehet.
süti beállítások módosítása