Flashvisitor 2013.08.13. 15:19

Mit látott Hitler az ablakából?

Hát ezt:
02b_NFOWdas_fenster_still_jpg.jpg
A Ludwig Múzeum temperált termeiben nem csatlakoztatnak tarkónkba fémcsövet ahhoz, hogy a valóság nyomába eredjünk. Sőt, azon sem kell meditálnunk a markunkban szorongatott evőeszköz felett, hogy most melyikünk a kanál. Ennél sokrétűbb szellemi izgalmakhoz jutunk Ősz Gábor legújabb kiállításán.

_MG_0219r.jpg

_MG_0306r.jpg


Filozófiai alapfogalmak. Megismeréselméleti megközelítések. Képarcheológia. Ez a három kulcsszó ne ijesszen el senkit, mert a Háromszor három című kiállítás nem gőgösen intellektuális, hanem befogadó és együttgondolkodásra hívó. Közege sűrű, hűvös és mély. A nemzetközi karriert befutó magyar alkotó fotóival és videóival megmutatja a műhöz vezető gondolkodási folyamatot – ami korántsem zárul le annak létrehozásával.

A fotó és a film kapcsolatán keresztül a valóság megragadásának módjait kutatja. Mi van a kép belsejében?


_MG_0369r.jpg

_MG_0204r.jpg
A néző visszakerül a fényképészet hőskorába, amikor a kamera még építmény volt, a képrögzítés expedíció. Ősz olyan alapeljárásokat vesz elő, mint a nagyítás, a pozitív-negatív, a camera obscura. Mindezt gyakorlatban is megvalósítja: katonai betonbunkert alakít át sötét kamrává, stalkeri atmoszférájú üdülő folyósokhoz tervez mozgatható kameraszerkezetet. (Az előkészületekről dokumentumfilmet is láthatunk az utolsó előtti teremben.)

_MG_0390r.jpg

Végtelen tengerpartok, üres szobák tükörlabirintusa, képkockákkal feldarabolt hegytömb. A látogató nem pusztán természeti képződmények, hanem történelmi panorámák szemlélőjévé is válik. Azaz: mit látott a nemzetiszocialista munkás a Rügen-szigeti üdülő szobájából (Prora), a náci katona megfigyelő állásából (Folyékony horizont), és maga a Führer berghofi nyaralójából (Az ablak).

_MG_0184r.jpg
Nagyvonalú szellemi eleganciával, ugyanakkor precízen rendezett kiállítás. Különleges hatást eredményez a térkialakítás – olyan, mintha egy elhagyatott, impozáns villaépületben sétálnánk nagy fehér falakkal, földig omló függönyökkel.


Bolyongásra készteti a látogatót, de nem az elveszettség érzésével, hanem a felfedezés izgalmával.

Első kép: Ősz Gábor: Das Fenster (Az ablak), 2013, állókép a filmből © a művész engedélyével

A riportfotókat megbízható képszállítónk, Erdei Gábor (Art Detektor) készítette. Még több kép itt.
© Flash Art Hungary / Erdei Gábor

Háromszor három. Ludwig Múzeum, 2013. július 26. – november 3.

Címkék:camera obscura Ludwig Múzeum Hitler Ősz Gábor 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://flasharthungary.blog.hu/api/trackback/id/tr275459132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2013.08.13. 23:05:14

"Mi van a kép belsejében?" - nem az a gond, hogy modoros az egész, hanem, hogy süt belőle az tehetetlen önreklámozás kongó ürességének reménytelensége.

Muzsikok közt 2013.08.13. 23:53:51

Cionista kiállítás mindig kap publicitást.

Nincs az az idióta kétbalkezes müvész aki ne kapna érte előbb utóbb Nobelt.

prim 2013.08.14. 07:57:09

A hosszú hétvégén úgyis a sasfészek közelében leszek, és most úgy döntöttem hogy meg is nézem élőben ezt a kilátást....

notib 2013.08.14. 08:20:30

Így lehet a kis pontból, szép nagy nullát csinálni, ez az igazi művészet, Leonardo és pancser társai meg örüljenek, hogy megfordított műveik hátuljára nem e csodálatos "műveket" helyezik és állítják ki...
süti beállítások módosítása